By exclusion, prosecution, incarceration, expulsion: lost or dead, but not forgotten!Door uitsluiting, vervolging, opsluiting, uitzetting:
Verdwenen of dood... maar niet vergeten!

By exclusion, prosecution, incarceration, expulsion: Lost or dead... but not forgotten!
Par suite d'exclusion, de harcèlement policier, d'emprisonnement, de déportation:
Disparu ou mort... mais pas oublié!
Por exclusion, persecucion, detencion, deportacion: Desapericido o muerto... No olvidado!

HOME

Lijst van slachtoffers

Dit is de (onvolledige) lijst met slachtoffers van Fort Nederland.

Verdwenen en waarschijnlijk dood, of met zekerheid dood door een beleid dat mensen het leven onmogelijk maakt.

Heb je een naam toe te voegen, of ken je het verhaal achter een naam? MAIL ONS

List of victims

This is the (uncomplete) list of victims of the Fortress of the Netherlands.

Disappeared and probably dead, or dead with absolute certainty by a policy that makes life impossible for people.

Do you have a name to add, or do you know the story behind a name? MAIL US

Liste des victimes

Ceci est la liste (incomplète) des victimes des "Pays-Bas Forteresse".

Disparu ou probablement décédé, ou décédé-e-s avec certitude, victimes d'une politique qui rend leur vie impossible.

Avez-vous un nom à ajouter, ou en savez-vous plus sur l'histoire qui se cache derrière un des noms cités? ENVOYEZ-NOUS UN MAIL

Lista de las victima

Esta es la lista incompleta de las victimas de la Forteleza Holanda.

Desaparecidos y probablemente muertos o conseguridad fallecido por que en Holanda rige una politica que termina con la vida de seres humanos.

Si tienes un nombre o la historia d'otra victima, por favor mandanoslo por correa electronico.


- Documented refugee deaths through Fortress Europe
- Full list of deaths during deportations from Europe
- Immigrants dead at the frontiers of Europe
17 januari 2013: Aleksandr Dolmatov (35 jr., uit Rusland)
Detentiecentrum Rotterdam: Zelfmoord. Zijn asielverzoek was afgewezen ondanks vervolging in Rusland. De geheime dienst zat achter hem aan, huiszoekingen, arrestaties... Was opgesloten in psychiatrische afdeling van de grensgevangenis. Zie berichtgeving: Russian opposition activist claims political asylum in Holland / Russian dissident commits suicide in Dutch detention centre while awaiting deportation / Teeven stelt onderzoek in naar dood Russische asielzoeker 'die onterecht vastzat' / Moeder van Russische asielzoeker gelooft niet in 'vrijwillige' zelfmoord /


9 april 2012: Alain Hatungimana (36 jr., uit Burundi)
Culemborg: Zelfmoord. Hij moest woensdag het land uit. Pleegde zelfmoord om ervoor te zorgen dat zijn kinderen wel konden blijven, een zoon van 14 en een dochter van 12. De moeder was in Burundi al vermoord...
Zie berichten d.d. 12/4/12: 'Zelfmoord om uitzetting kinderen te voorkomen' en Uitgewezen vader pleegt zelfmoord

29 december 2011: onbekende man (41 jr., uit Sri Lanka)
Aanmeldcentrum Schiphol: Dood gevonden een dag nadat hij te horen had gekregen dat hij geen asiel kreeg. Hij had eerder ook al zelfmoordpogingen ondernomen. Zie bericht d.d. 21/1/12: Onderzoek IND zelfmoord asielzoeker

22 december 2011: Predrag Molnar (40 jr., uit Servie)
Cellencomplex Noord-West Amsterdam (Meer en Vaart). Dood in zijn cel aangetroffen. Opgepakt op 18 december. Bij zijn arrestatie is hij gebeten door een politiehond. Volgens de politie zou hij zelfmoord hebben gepleegd. Er is in Nederland geen sectie verricht. Lees hier het hele verhaal.

22 augustus 2011: James ... (uit Liberia)
AZC Echt: Stak zichzelf na een gesprek met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) in brand op 2 augustus en is 20 dagen later overleden aan zijn verwondingen.
Artikelen: Hart van Nederland: Asielzoeker Echt is Afrikaan / EO: Zelfmoordpoging na gesprek met Dienst Terugkeer / De Limburger: Verbrande asielzoeker Echt overleden /

6 april 2011: Kambiz Roustayi (36 jr., uit Iran)
Heeft zichzelf in brand gestoken op de Dam in Amsterdam en overleed de dag erna aan zijn verwondingen. Zijn situatie was uitzichtloos, asiel afgewezen. Hij moest na 11 jaar van procedures terug naar Iran waar hem martelingen en de dood wachtte. Eerder al zat hij ten minste één keer gedurende 9 maanden in vreemdelingenbewaring (in 2008).
Zie de volgende artikelen en nieuwsberichten voor meer informatie:
- Doorbraak: Zelfmoord van Iraanse vluchteling kan Leers geen moer schelen
- Radio Netherlands Worldwide: Netherlands failed to help self-immolation victim
- Joop.nl: De stem van Kambiz Roustayi
- De Gelderlander: Kambiz Roustayi zag geen uitweg meer
- Critical Sass: he death of Kambiz Roustayi
- Amsterdam Post: Heeft Kambiz Roustayi Nederland met zijn daad een grote dienst bewezen?

september 2010: Nezam Azimi (60 jr., uit Afghanistan)
Na een afgewezen asielverzoek en daaropvolgend gedwongen vertrek in augustus 2006, is hij ontvoerd, gemarteld en vermoord door de Taliban in Kabul, Afghanistan. Zie de volgende artikelen en nieuwsberichten voor meer informatie:
- Doorbraak: "Zorgvuldige" procedure leidt tot deportatie en dood van Afghaanse vluchteling
- Omroep Brabant: "Afghaanse asielzoeker vermoord"
- De Limburger: Maastrichtse Afghaan gedood
- Volkskrant: 'Afghaan die in 2006 werd uitgewezen is door Taliban vermoord'.

eind september 2010: Rose Nakanwagi (Uganda)
AZC Burgum: dood in bed gevonden. Haar dood wordt gemeld door Pearl of Africa: Death announcement on website Pearl Of Africa

23 september 2010: Bertha Puentes Acosta (74 jr., uit Colombia)
In vertrekcentrum Ter Apel door medische nalatigheid overleden aan een longaandoening. Zie 2 artikelen in het Parool. Ook onderaan dit artikel.

12 september 2010: Franklin Othieno (29 jr., uit Kenia)
Detentiecentrum Schipholp-Oost: Na afwijzing asielaanvraag in detentiecentrum opgesloten. Gestorven onder verdachte omstandigheden. Bericht: Volkskrant: Asielzoeker sterft 'onder verdachte omstandigheden'

3 augustus 2010: Emad Adil Said Alubaidi (geboren op 06-01-1972, Irak)
Hij is vermoord in Irak nadat hij op 01-07-2010 is uitgezet door de IND. Op 03-08-2010 is hij doodgeschoten in Irak.

29 juli 2010: Een onbekende man (42 jr., uit Pakistan)
Een flat in Den Haag: Volgens de politie probeerde de man te ontkomen aan de vreemdelingenpolitie, die een inval deed om hem te arresteren en uit te zetten. Hierbij is hij vanaf balkon/regenpijp dood gevallen. Berichten: AD Den Haag: Man vlucht en komt om na val van balkon / NU.nl: Man maakt fatale val tijdens vlucht / Omroep West: Slachtoffer fatale val was Pakistaan.

27 juni 2010: Zahare Bare (42 jr., uit Somalië, zwanger en moeder van drie kinderen)
Asielzoekerscentrum in Leersum: De vrouw had in de avond aangegeven hevige pijn te hebben in haar buik. Het duurde uren voor er hulp kwam. Zij was al een paar dagen ziek. Zij had haar arts al een paar keer gevraagd om hulp met als resultaat dat zij werd geadviseerd om paracetamol te kopen. Zie berichten: Zwangere vrouw sterft in gang AZC / Zwangere vrouw in asielzoekerscentrum overleden / Somalische vrouw overleden / Reportage Eén Vandaag.
Artikel Doorbraak: Dood van Somalische vrouw gevolg van jarenlange aanvallen op vluchtelingen.

22 februari 2010: Allan Koomson (Ghana)
Zat in uitzetcentrum. Familie kreeg medio februari te horen dat hij in het ziekenhuis kunstmatig in leven werd gehouden. "Waaraan hij is doodgegaan willen de Nederlandse autoriteiten niet zeggen." ->lees verder: RNW: Raadsels rond dood Ghanees in Nederland. Also: Dutch police kill Ghanaian and Mystery surrounds Ghanaian’s Dutch death.

Ergens in 2009: Zivko Kosanovic (49 jr., uit Servië)
In 2007 door IND en Raad van State teruggestuurd naar Servië. Het was bekend dat zijn leven daar gevaar liep. In 2009 is hij op klaarlichte dag in zijn woonplaats Sid doodgeschoten door een man die hem al had bedreigd en mishandeld voordat hij naar Nederland was gevlucht.
Zie bericht: 'Afgewezen asielzoeker vermoord'.

Augustus 2009; de afgelopen maanden hebben ons berichten bereikt over doden in detentiecentra. Het is lastig gebleken meer informatie te verkrijgen. Wat we wel weten, plaatsen we hieronder.
Help ons met informatie: Weet u iets over één van deze sterfgevallen, geeft u het dan door. Intussen zoeken we zelf ook verder. Bedankt.

1 september 2009: Onbekende man (40 jr., uit Turkije)
Dood aangetroffen in een cel in het arrestantencomplex in Houten. De man was aangehouden nadat hij had staan wildplassen. Hij bleek geen verblijfspapieren te hebben en werd gearresteerd. De rijksrecherche stelt een onderzoek in. Betreft in elk geval geen natuurlijke doodsoorzaak. Berichten: RTV Utrecht / AD.

Eerste helft van augustus 2009: Diyar Zahir Hamed (28 jr., Koerd uit Irak)
Dood aangetroffen in zijn woning. Daags ervoor was zijn verblijfsvergunning geweigerd. Hij had al twee zelfmoordpogingen gedaan en zijn gezondheid was slecht. Officieel geen doodsoorzaak bekend. Zie bericht op Ravage.

23 juni 2009: meneer Seidu, roepmaan Raste
Bajesboten Zaanstad. Pleegde zelfmoord door zichzelf te wurgen met een theedoek. Celgenoot werd daarna in de isoleercel gegooid. Zie verhaal op Indymedia.

20 juni 2009: onbekende man
Detentiecentrum Alphen aan den Rijn. De man had last van buikpijn voor hij overleed. Niet bekend of dit in een isoleercel of op de afdeling is gebeurd.

2e week van juni 2009: onbekende man
Detentiecentrum Alphen aan den Rijn. Dit zou gaan om zelfmoord in tweepersoonscel. Justitie ontkent, maar zegt dat er wel een zelfmoordpoging is gedaan. Volgens onze informatie zou de celgenoot na het overlijden zijn geklinkerd.

Onbekende datum in 2009: onbekende man
Detentiecentrum Alphen aan den Rijn. Gebeurd in de isoleercel. De man zou zijn overleden nadat hij lange tijd om medicijnen had gevraagd en niet gekregen.23 juni 2008: Osman Salat (27 jr., Somalië)
Overleden aan niet erkende en niet (goed) behandelde ziekte, leefde al jaren op straat en in detentie. Eén vandaag uitzending over Osman Salat

Maart 2008: Ahmad Mahmud El Sabah (Egypte)
Bajesboot Rotterdam: geen (tijdige/goede) medische verzorging. Van Harte Pardon: "Wéér een dode op de bajesboot" /

3 februari 2008: Rachid Abdelsalam (Algerije)
Bajesboot Rotterdam: geen (tijdige/goede) medische verzorging. Netherlands: Two deaths in immigration detention in 2 months / Vrij Nederland: "Wie hielp de stervende illegaal?" / Van Harte Pardon: "Dode man op bajesboot kreeg te weinig hulp" /

4 oktober 2007: Michael Osey (Ghana)
Amsterdam Zuid-Oost: Op de vlucht voor politierazzia doodgevallen, hij was pas vrij uit Kamp Zeist. Meer informatie op website All Included

6 december 2007: Patrick Simbomana (24 jr., Burundi)
Haren: heeft zichzelf in brand gestoken in de hal van het gemeentehuis van Haren.
Zie: VHP: Man steekt zichzelf in brand op gemeentehuis / RTV Noord: Identiteit asielzoeker Haren bekend Zie: VHP: Vragen en mysteries omgeven dood
asielzoeker


18 september 2007: Isam Jamal Ebrahim (36 jr., Soedan)
AZC Sint Annaparochie: zelfmoord gepleegd door zichzelf in brand te steken
Zie: VHP: Asielzoeker steekt zichzelf in brand

28 augustus 2007: Mohamed Latief Zahedi (27 jr., Afghanistan)
AZC Musselkanaal: overleden aan een overdosis pillen.
Zie: M2M Radio en VHP: Familie wil opheldering over dood asielzoeker

29 juni 2007: Vera Filatova (47 jr., Kirgizië)
Sneek: na 7 maanden vreemdelingendetentie geklinkerd met oprotbrief, zelfmoord met pillen en drank.
Trouw: "Nergens was ze welkom"

1 mei 2007: Branca (20 jr., Angola)
Ondanks wetenschap van in Nederland gediagnoseerde ernstige vorm van reuma, waarvoor in Angola behandeling niet voorhanden was, onder begeleiding van het Nidos en de IOM gedwongen tot vertrek(4/12/06): in Angola overleden ten gevolge van haar ziekte. Ze liet twee jonge broertjes en haar baby na.
Eén vandaag uitzending over Branca / Artikel De Fabel van de illegaal 85/86, zomer 2007

Voorjaar 2007: Een onbekende vrouw
AZC Aalten: overleden aan meningitis na slechte medische verzorging.

12 - 30 Januari 2007: Nivetha Vijayaratnam Mathivathanan (24 jr., Sri Lanka)
Sri Lanka: zelfmoord door een flinke slok landbouwgif. Nivetha was als asielzoeker in 2000 naar Nederland gekomen, maar moest in 2006 vertrekken. Zie berichten
op Eén Vandaag en Noord Hollands Dagblad.

November 2006: Ali Amen Nader (Yemen)
Gemarteld en vermoord door de autoriteiten van Yemen. Na afwijzing asielaanvraag in juni 2006 was hij gedwongen uit Nederland vertrokken en bij aankomst in Yemen gelijk gearresteerd. Zie: Islamic Human Rights Commission.

27 oktober 2006: Artur Aivazov (39 jr., Azerbeidjan/Nagorno-Karabach)
Zelfmoord na 8 jaar tevergeefs wachten op asiel. Zwaar getraumatiseerd. Liet vrouw en drie kinderen achter. VHP: bij de dood van een Leusdense asielzoeker

21 augustus 2006: Modjtaba Farahian (28 jr., Afghanistan)
Vlissingen: zelfmoord nadat hij eerder op de dag te horen had gekregen dat hij het land moest verlaten. Over de zorgelijke situatie van de Afghaanse asielzoekers schreef de Unie van Afghaanse Verenigingen in Nederland op 17 sept. 2006 een verklaring, waarin ook melding wordt gemaakt van de zelfmoord van Mushtaba. VHP: zelfmoord na afwijzen asielaanvraag

6 augustus 2006: Onbekende man, (24 jaar, Afrika)
Naar verluid verdronken, vermist, overboord gevallen bij deportatie van Nederland naar Afrika.

14 april 2006: Rahman Sadedim (nog net geen 2-jarig jongentje uit Macedonië)
Asielzoekerscentrum Geeuwenburg: sterft door het ontbreken van medische hulp. Begraven op zijn verjaardag.
Artikel: "Met betere zorg had mijn zoon nog geleefd" /

mei 2006: Onbekende man (Angola)
Asielzoekerscentrum Echt: zelfmoord, waarschijnlijk door combinatie van medicijnen en bier, hij moest na tien jaar terug naar Angola. VHP: Zelfdoding in AZC Echt

2 februari 2006: Valentine Chi Nkwnti (Guinee)
AZC Oisterwijk: zelfmoord.
Zie Tilburgse Koerier: Kunstwerk voor overleden vluchteling

26 januari 2006: Job Selemani Moamba (Nl.)
Grenshospitium Amsterdam-Zuidoost: Dood geboren ten gevolge van de stress die zijn moeder, Marthe Selemani Moamba (Angola), ondervond door aanstaande deportatie. Zijn moeder is na de begrafenis op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam terug opgesloten en gedeporteerd.
Bericht gevonden in Parool, zie ook: Vluchtelingenwerk Overijssel.

dec. 2005 / feb. 2006: Bikram Pakrin (Nepal)
AZC Leiden: zelfmoord.
Zie: Fabel: 90 demonstranten bij AZC Leiden / In korte tijd 5 zelfmoorden in het centrum

dec. 2005 / feb. 2006: Bolor Baasan (Mongolië)
AZC Leiden: zelfmoord.
Zie: Fabel: 90 demonstranten bij AZC Leiden / In korte tijd 5 zelfmoorden in het centrum

dec. 2005 / feb. 2006: Abdul Coroma (Sierra Leone)
AZC Leiden: zelfmoord.
Zie: Fabel: 90 demonstranten bij AZC Leiden / In korte tijd 5 zelfmoorden in het centrum

dec. 2005 / feb. 2006: Mahdi Salhal (Irak)
AZC Leiden: zelfmoord.
Zie: Fabel: 90 demonstranten bij AZC Leiden / In korte tijd 5 zelfmoorden in het centrum

dec. 2005 / feb. 2006: Karim Rachid (Irak)
AZC Leiden: zelfmoord.
Zie: Fabel: 90 demonstranten bij AZC Leiden / In korte tijd 5 zelfmoorden in het centrum

23 november 2005: Een onbekende man (27 jr.)
Valt of springt van het balkon in Den Haag, uit angst voor deportatie. Zie artikel Van Harte Pardon

26 oktober 2005: Maribel M. Rodriguez (30 jr., Dominicaanse Republiek)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Kamal Shahin (51 jr., Turkije)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Taras Bilyk, ook bekend onder de naam Vitaly Khvylovyy (30 jr., Oekraïne)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Mehmet Avar (41jr, Turkije)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Vladislav Leniev Petrov (31 jr., Bulgarije)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Lofti Al Swaee (32 jr., Libië)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Robert Jules Arah (34 jr., Suriname)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Naiva Apensa (43 jr., Suriname)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Gheorge Sas (21 jr., Roemenië)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Oksana Nynych (29 jr., Oekraïne)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

26 oktober 2005: Dato Khidiritsj Kasojef (21 jr., Georgië)
Gestikt of levend verbrand bij de Schipholbrand. Pagina over de Schipholbrand op deze site.

1 oktober 2005: Hassan Mohammad (30 jr., Afghanistan)
Leidschendam: Van de vijfde verdieping gesprongen nadat hij zijn vriendin en haar zoon naar beneden heeft gegooid. Uit angst voor deportatie. Zie: Trouw: "Mijn vriend huilde alleen maar: Ik wil dood"

1 oktober 2005: Vriendin van Hassan Mohammad (35 jr., Afghanistan) en haar zoon (8 jr.)
Vermoord door vriend. Uit angst voor deportatie. Zie: Trouw: "Mijn vriend huilde alleen maar: Ik wil dood"

september 2005: Jorge Eliécer Restrepo Quintero (33 jr., Colombia) en zijn vriendin Luz Angélica Pastes Upegui (26 jr., Colombia)
Gemarteld en vermoord gevonden in Colombia, na gedwongen 'vrijwillig' vertrek met hun kinderen uit Nederland. Lees hier hun verhaal op deze site.

10 september 2005: Lyse Banyihwabe (20 jr., Burundi)
Kenia: Nederland weigerde toeristenvisum voor hereniging met haar broer in Nederland, uit vrees dat zij zich in Nederland zou vestigen. Op haar daaropvolgende terugtocht van een vluchtelingenkamp in Kenia naar Burundi is zij overleden door ziekte en uitputting.
Zie: VHP: Woede en verdriet om dood van zus
Veendam-voetballer
/ VHP: Geen hereniging Veendam- voetballer en doodgewaande zus.

4 september 2005: Onbekende man (35 jr.)
Nabij AZC Emmen, Eelderbrug, verdronken gevonden. Bron. Ook op: Van Harte Pardon

19 augustus 2005: Onbekende man (32 jr., Suriname)
Gevangenis Ter Apel: zat in vreemdelingenbewaring toen hij "in zijn cel onwel werd". Er was reeds sprake van "onduidelijke" medische klachten...
Zie: Van Harte Pardon

13 augustus 2005: Vier onbekende Afrikaanse verstekelingen
Gevonden in Rotterdam, gestikt in een container die kwam uit Casablanca.

7 augustus 2005: Boye Bah (12 jr., Somalië)
Smallingerland: zelfmoord door ophanging aan verwarmingsbuis. "Een traan voor Boye Bah"

6 juli 2005: Onbekende man
Bajesboot Rotterdam: Zelfmoord
Zie antwoorden op kamervragen.

Ergens in 2005: Twee onbekenden
In uitzetcentrum Schiphol-Oost: zelfmoord.
Bron: Asieladvocaat Garald Roethof in Nova TV d.d. 27 okt. 2005 n.a.v. de Schipholbrand

29 september 2004: Twee jongetjes (4 jr., Somalië en 5 jr., Koerdistan)
Asielzoekerscentrum Harlingen: verdronken terwijl ze aan het spelen waren.

20 augustus 2004: Onbekende man (Nigeria)
Uitzetcentrum Zestienhoven: zelfmoord uit angst voor deportatie

10 augustus 2004: Onbekende man (Marokko)
Gevangenis Ter Apel: zelfmoord door ophanging. Bron

14 juli 2004: Marisa Bartolomeu (22 jr., Angola)
Aanmeldcentrum Beatrixoord Eindhoven: krijgt geen medische hulp en sterft onderweg naar het ziekenhuis.
Zie: uitzending Netwerk Do. 14 juli 2005 (op 9 minuut 48 begint het stuk over de dood van Marisa) / Wordt ook genoemd in: VHP: Huisartsen verzuimden doodzieke asielzoekster te onderzoeken

10 juni 2004: Abdinassir Abdilatif Ali (24 jr., Somalië)
Ontvoerd en vermoord in Mogadishu negen maanden na deportatie uit Nederland. Zie: artikel De Volkskrant / www.icare.to/archivejuly2004.html / weblog www.missgien.net

15 mei 2004: Een onbekend jongetje (4 jr.)
Asielzoekerscentrum in Luttelgeest: verdronken gevonden.

27 december 2003: Een onbekend jongetje (3 jr.)
Asielzoekerscentrum Dalem: verdronken in een sloot.

december 2003: Onbekende man
Amsterdam: gevonden in Italiaans schip in de haven, doodsoorzaak onbekend.

november 2003: meneer Ho (Vietnam)
Grenshospitium "De Bullebak" Bijlmerbajes: vier weken na afwijzen asielaanvraag zelfmoord gepleegd.
Bron: artikel De Volkskrant

23 augustus 2003: Een onbekende man (33 jr.)
Asielzoekerscentrum Harlingen: gestorven na een gevecht met een andere asielzoeker.

30 augustus 2003: Andrej Donorov (34 jr., Oekraïne)
Spanje: zelfmoord, kort na uitzetting naar Spanje. Na politieke druk op Verdonk vanuit de Kamer blijkt achteraf dat de IND tekort had geschoten bij de overdracht van de medische gegevens. VHP: uitgezette asielzoeker pleegde zelfmoord / VHP: vermalen in de asielmachine / Artikel Volkskrant

17 mei 2003: Een onbekende man (33 jr., Congo)
Boxmeer: Dood gevonden in een bushokje nadat zijn asielaanvraag was afgewezen.

28 maart 2003: Hamisi Ismaili (18 jr., Tanzania)
Dood gevonden in de wielkast van een op vliegveld Maastricht Aachen Airport geland vliegtuig.
Zie: Doodgevroren vluchteling terug naar Tanzania / Hamisi is weer thuis

25 maart 2003: Een onbekende asielzoeker (32 jr., Irak)
Diever: zichzelf in brand gestoken, nadat hij werd betrapt op diefstal.

22 februari 2003: Djedjik Fatiha (39 jr., Algerije)
Een politiecel in Emmen: zichzelf verhangen met een sjaal, uit angst voor deportatie.

14 januari 2003: Foussini Baraya (31 jr., Burkina Faso)
Grensgevangenis "De Bullebak" Amsterdam Zuid-Oost: Gestikt in zijn braaksel. Hij was ernstig ziek en werd aan zijn lot overgelaten.
Verklaring medegevangene over zijn dood / Getuigenverklaring medegevangene (2) / Twee krantenartikelen / verslagen christianarchie / Arts ziet zieke illegaal als aansteller / Onderzoek naar grenshospitium
Wordt ook vermeld in: On line boek: Mishandeling in de grensgevangenis / On line book: Ill-treatment in a dutch deportation-prison

oktober 2002: Onbekende man (18 jr., Congo)
Zwolle: zelfmoord door voor een trein te springen, uit angst voor deportatie.

september 2002: Onbekende man (20 jr., Azerbeidjan)
Zelfmoord door zich op te hangen, na een negatieve beslissing over zijn asielaanvraag.

23 juni 2002: Tina (3 jr., China of Iran)
Asielzoekerscentrum Vught: gestorven na gebrekkige medische zorg.

1 februari 2002: Yasmina Alrikabi (5 maanden, Irak)
Asielzoekerscentrum Leusden: gestorven nadat haar medische behandeling geweigerd is.
Zie: VHP: de dood van Yasmina

25 november 2001: Een onbekende verstekeling (30 jr., Kameroen)
Gestorven door onderkoeling in de romp van een vrachtschip tussen Ivoorkust en Nederland.

november 2001: Farideh Karimi (42 jr., Iran)
Asielzoekerscentrum Appelscha: geen medische hulp gekregen, waardoor de kanker te laat ontdekt werd.
Meer: Asielzoeker klaagt vier huisartsen aan bij tuchtcollege / Trouw: "medische zorg in AZC schiet tekort" / Van Harte Pardon: "Huisartsen verzuimden doodzieke asielzoekster te onderzoeken"

21 mei 2001: Shurat Tamo (14 jr., Irakese Koerd)
Asielzoekerscentrum De Lier: zelfmoord nadat haar asielaanvraag is afgewezen.
Zie: Steunpunt vluchtelingen ASKV / ook: Zembla

maart 2001: Onbekende man (25 jr., Congo)
Dood na deportatie: Gedwongen en met geweld uitgezet via Schiphol naar Congo. Mensenrechtenorganisaties in de Congolese hoofdstad melden dat de man bij aankomst "uitgeput" was. De man werd op het vliegveld door de Congolese veiligheidsdiensten onder handen genomen, omdat hij ervan verdacht werd in contact te staan met rebellen. Bij thuiskomst was hij "onherkenbaar voor zijn familie". Korte tijd later stierf hij aan zijn verwondingen.
Zie op website van de Fabel: Racistisch gezwets in "Schrijvende lezers" n.a.v. oorspronkelijk artikel in Leidsch Dagblad.

22 februari 2001: Een onbekend meisje (2 jr., Pakistan)
Asielzoekerscentrum Waddinxveen: gestorven na onvoldoende medische zorg.

Ergens in 2001: Gevour Gworkiyan (20 jr., Armenië)
Den Bosch: zelfmoord door voor de trein te springen.
Zie: Steunpunt vluchtelingen ASKV

19 december 2000: Rasoul Mavali (Iran)
Zelfmoord door zich op te hangen na het ontvangen van een deportatiebevel.
persbericht van de International Federation of Iranian Refugees(IFIR)

december 2000: Onbekende man (25 jr., Rwanda)
Grensgevangenis in Amsterdam Zuid-Oost: Gestorven door het ontbreken van medische zorg. Doodziek en niet meer in staat om te lopen op straat gezet. In ziekenhuis overleden
Zie: On line boek: Mishandeling in de grensgevangenis / On line book: Ill-treatment in a dutch deportation-prison

september 2000: Hong Wu (17 jr., China) en haar 3 maanden oude baby
Verdwenen/dood, na deportatie uit Nederland in september 2000
Zie bericht op: independent race and refugee news network

23 april 2000: Een jonge vrouw (China)
Zelfmoord na het doden van een mede-Chinese asielzoekster, uit angst voor deportatie.

23 april 2000: Een jonge vrouw (China)
Vermoord door andere Chinese asielzoeker (die daarna zelfmoord pleegde), uit angst voor deportatie.

januari 2000: Riza Karadag (38 jr., Koerdistan)
Gestorven als verstekeling in een vliegtuig met als bestemming Amerika. Nederland wilde zijn asielaanvraag niet honoreren.
Zie bericht op: independent race and refugee news network

januari 1999: Süleyman Aksoy (Koerd uit Turkije)
Turkije: Vermoord in leger na deportatie uit Nederland
Zie: website Autonoom Centrum / website Fabel van de Illegaal / website Fabel van de Illegaal
Zie ook: indepent race and refugee news network en vervolg op: indepent race and refugee news network

januari 1999: Savas Cicek (Koerd uit Turkije)
Turkije: verdachte dood in leger na deportatie uit Nederland. Zie: website Autonoom Centrum / website Fabel van de Illegaal / website Fabel van de Illegaal

2 november 1998: Kamran Gorduit (Iran)
Asielzoekerscentrum Slagharen: zelfmoord.

17 mei 1998: Karim Hassan (25 jrl, Palestina)
Gevangenis Nieuwersluis: heeft zichzelf opgehangen na 8 maanden detentie. (Nieuwersluis was toen nog de oude militaire gevangenis met dito regime)
Zie: Protest bij Nieuwersluis (scroll naar beneden) / en in: Autonoom centrum over verzet en criminalisering van grensgevangenen (onderaan).

14 mei 1998: Een onbekende man (Soedan)
Gevangenis Breda: Gestorven nadat hij uit het raam van de vierde verdieping is gevallen of geduwd.

4 april 1998: Samir (23 jr., Algerije)
Werd zonder waarschuwing door een politieagent doodgeschoten, nadat hij in een asielzoekerscentrum een mes had getrokken.
Zie bericht op: indepent race and refugee news network

maart 1998: Lilly Antonio (12 jr., Angola)
Verdwenen; uit angst voor deportatie weggelopen uit asielzoekerscentrum, waarschijnlijk zelfmoord gepleegd.
Zie bericht op: indepent race and refugee news network

5 februari 1998: Onbekend vrouw (50 jr., Armenië)
Een politiecel in Renkum: zelfmoord nadat haar asielaanvraag twee keer was afgewezen.

februari 1997: Een onbekende Afrikaanse verstekeling
Gevonden in Delfzijl. Hij is gestikt op een schip vanuit Kameroen.

Ergens in 1997: 2 onbekende Afrikaanse verstekelingen
Gestorven aan giftige gassen in het ruim van een vrachtschip op weg naar Amsterdam.

6 december 1996: onbekende man (Iran)
Middelburg: Na afgewezen asielaanvraag uit het asielzoekerscentrum gezet, twee dagen later zelfmoord door naakt in een gracht te springen. Zie bericht op: indepent race and refugee news network

1 juli 1996: Amir Salehi (24 jr., Iran)
Asielzoekerscentrum Crailo: zelfmoord door zichzelf in brand te steken, als protest tegen de lange asielprocedure. Artikel Onze Wereld sept. 1996: Bij de dood van Amir Salehi

10 juni 1996: Onbekende man (33 jr., Nigeria)
Asielzoekerscentrum Ter Apel: gestorven onder verdachte omstandigheden, uit angst voor mensenhandelaars.
Zie: Autonoom centrum nieuwsbrief stukje naar
beneden scrollen voor datum 12/6/96 / Zie ook: indepent race and refugee news network

25 april 1996: Onbekende man (Iran)
Haarlem: zelfmoord door zich op te hangen, nadat zijn asielaanvraag is afgewezen.

17 januari 1996: Igor Horvat (Bosnië)
Gevangenis Den Bosch: zelfmoord; hij werd gevonden terwijl hij zich opgehangen had.
Zie bericht op: indepent race and refugee news network

19 november 1995: Onbekende man (Zaïre)
Gestorven na sprong van flat uit angst voor arrestatie door de vreemdelingenpolitie.

17 april 1995; Onbekende man (Iran)
Asielzoekerscentrum Haarlem: zelfmoord.

28 maart 1995: Twee onbekende verstekelingen
Dood gevonden in een Roemeens schip in de haven van Amsterdam.

januari 1995: Onbekende asielzoeker (Algerije)
Psychiatrische patiënt, doodgeslagen in Amersfoort.

15 januari 1995: Papie Mukuna (Zaïre)
Asielzoekerscentrum Den Helder: zelfmoord uit angst voor deportatie.

Juli 1994: Onbekende man (Vietnam)
Purmerend: voor zijn flat door de politie doodgeschoten.
Zie bericht op: independent race and refugee news network

juni 1994: Onbekende man (Macedonië)
Na deportatie uit Nederland doodgemarteld in Macedonië

mei 1994: Onbekende man (Turkije)
Politiecel in Hengelo: dood gevonden na zichzelf te hebben opgehangen, omdat hij bedreigd was met deportatie.
Zie bericht op: independent race and refugee news network

januari 1994: Onbekende man (Syrië)
In Fries ziekenhuis: zelfmoord
Zie bericht op: independent race and refugee news network

december 1993: Onbekende man (Joegoslavië)
Bij asielzoekerscentrum Hellevoetsluis: zelfmoord door in zee te springen.
Zie bericht op: independent race and refugee news network

23 april 1992: Jacqueline Muluta (Zaïre)
Na vier dagen transit op Schiphol, en acht dagen grensgevangenis Amsterdam Zuid-Oost, ziek en zonder medische zorg, is de zwangere mevr. Maluta (met familie) op straat gezet. In opvangcentrum Nijeveen ook geen medische hulp. Tenslotte in ziekenhuis te Meppel overleden. Zie autonoom centrum: gebouw van leugens: medische zorg (stukje naar beneden scrollen), en ontwikkelingen in de grensgevangenis, en verzet en criminalisering van grensgevangenen.
Wordt ook vermeld in:On line boek: Mishandeling in de grensgevangenis / On line book: Ill-treatment in a dutch deportation-prison

List of documented refugee deaths through Fortress Europe, de Europese dodenlijst

Full list of deaths during deportations from Europe, dood tijdens deportatie


Doodsoorzaak: zelfmoord, een onderzoek naar zelfmoord onder asielzoekers

Driven to desperate measures, een Engelse publicatie uit 2006

On line boek: Mishandeling in de grensgevangenis; hierin worden ook sterfgevallen vermeld.

On line book: Ill-treatment in a dutch deportation-prison; in this book, deaths are also mentioned.

NRC, 10 november 2009: Kijk niet weg als er lijken aanspoelen